Geschiedenis 1984-2010

 

2010:
foto 2010
Om mee te blijven doen in de Europese top is het nodig om steeds meer vermogen en betrouwbaarheid te creëren. Daarom hebben we voor het seizoen 2010 sterkere drijfstangen laten maken, die de originele exemplaren moesten gaan vervangen. Vier sets werden er aangeschaft, om zo alle drie de motoren van de tractoren te kunnen voorzien en ook een reservemotor werd opgebouwd met de nieuwe drijfstangen. In dezelfde winter werden ook de luchtvangers van de inlaten van beide machines vernieuwd. Niet alleen om het uiterlijk wat fraaier te maken, maar ook om een betere luchtstroom te ontwikkelen. Bij de Green Spirit VI werd er ook een nieuw en sterker type kroon- en pignonwiel geplaatst, om de vele schades van de afgelopen seizoenen in de toekomst te voorkomen.

Het seizoen werd geopend in Zwolle, waar we reden met de Green Spirit VII. Na enkele kleine aanpassingen aan het brandstofsysteem en de luchttoevoer deze winter, liep de Griffon perfect. Toen de motor na 2 runs al flink op temperatuur was, bleek dat in combinatie met de nieuwe afstelling net iets teveel van het goede te zijn, met een fikse backfire als gevolg. Het inlaatspruitstuk klapte eraf, maar ondertussen wisten we wat we wilden weten en dat was belangrijk die dag…

De tweede wedstrijd was Ahoy, waar we met de Green Spirit VI aan de start stonden. Na een spannende finale werd meteen de eerste overwinning van het seizoen gepakt! Dit bleek het begin te zijn van een zeer mooie reeks. Want achtereenvolgens werden Ahoy, Weseke, Gelredome, Füchtorf, Stroe, Wierden en Seifertshofen met een overwinning afgesloten. Dit resulteerde na onder andere een mooie podiumplek in Cadzand, in een grote voorsprong voor het NK halverwege het seizoen. Ondanks dit gaf de concurrentie zich niet gewonnen en bleef het kampioenschap tot de laatste wedstrijd onbeslist.

Uiteindelijk pakten we een verdienstelijke tweede plaats in het Nederlands Kampioenschap. In de 4.5 ton Eurocup eindigden we na wat wisselende resultaten in de middenmoot, maar met de Green Spirit VII pakten we een derde plaats in de eindrangschikking, wat zeer netjes is met de steeds groter wordende concurrentie in deze klasse. Als bekroning op dit zeer goede seizoen werden we ook nog eens Europees Kampioen! Met misschien wel de mooiste run van de afgelopen jaren, werd deze titel in de 4.5 ton binnengehaald in het Zweedse Ekeröd.

2009:
foto 2009
In de voorbereiding op het seizoen 2009 stonden er evenals het voorgaande jaar weinig grote veranderingen op het programma. Daarom konden er enkele andere dingen aangepakt worden. Zo werd het remsysteem van de Green Spirit VI vervangen door een elektronisch aangestuurd systeem, waarmee we een hogere remdruk zouden kunnen behalen. Ook werden de tandwielen van de crossbox vervangen door bredere exemplaren, omdat de oorspronkelijke tandwielen het toch al enkele malen begeven hadden in het voorgaande seizoen.

Het seizoen werd goed begonnen met een overwinning in de 2.5 ton in de IJsselhallen. De andere indoorwedstrijd in Ahoy bracht minder geluk, waar helaas een motor sneuvelde. Voor het begin van het buitenseizoen werd een andere Griffon geplaatst en het werk werd meteen beloond met een overwinning in Duitsland. Om de competitie weer goed aan te kunnen gaan, werden ook de banden nog eens op scherp gezet. Door enkele goede en wat mindere wedstrijden eindigden we uiteindelijk in de middenmoot van het A-divisie klassement.

In de Eurocup ging het met pieken en dalen voor de Green Spirit VI. Het begon met een diskwalificatie in Zweden, maar eindigde met een aantal mooie 2 e plekken. In de 2.5 ton ging het weliswaar nog beter en na een aantal overwinningen werden we in Engeland Eurocup Kampioen!

Op het EK in eigen land konden we door een gesneuvelde crossbox in de 4.5 ton weinig potten breken, maar met de Green Spirit VII pakten we een mooie 3 e plaats als afsluiting van een prima seizoen voor deze machine.

2008:
foto 2008
Na twee winters van tractoren bouwen, konden we ons voor het begin van het seizoen van 2008 op wat andere dingen richten. Op zoek naar meer vermogen en betrouwbaarheid werd de ontsteking van de Green Spirit VI verzwaard en werden de planetairs met bijbehorende ringwielen verbreed. Ook werd er aan de trailer het nodige veranderd, zoals een vernieuwde lift voor de kleine trekker en een nieuw aggregaat.

Het seizoen werd begonnen in Ahoy, waar we na twee jaren van afwezigheid weer te zien waren. Meteen werd de overwinning gepakt en werd de allereerste Jan van Alphen trofee mee naar huis genomen.
Het vervolg van dit seizoen had wisselende resultaten. Met de Green Spirit VII werden regelmatig overwinningen gepakt, maar in de 4.5 ton begon de competitie niet goed. Zo sneuvelde er in Emmeloord zelfs een Griffon. Dit werd in Bernay gelukkig rechtgezet met een overwinning, waarna er nog enkele goede resultaten volgden. Zo werden er op de thuiswedstrijd na hard werken een paar fraaie runs neergezet en werd in hetzelfde weekend een overwinning gepakt in het Zuid-Franse Lubersac.

Op het EK in het verre Noorwegen werd in de 4.5 ton een 4e plaats en in de 2.5 ton een 2e plaats gepakt. Ondertussen werd in Denemarken een tweede plaats vastgesteld in het Eurocup-eindklassement 2.5 ton. Ditzelfde resultaat werd in Luxemburg ook met de andere machine behaald.

2007:
foto 2007
Het jaar dat er voor het eerst een 2.5 ton Euro-cup klasse verreden werd. Daar werd in de winter op ingespeeld door wederom een tweede tractor te bouwen. De eerste race met deze tractor was er één tegen de klok. Een dag voordat er vertrokken werd voor de eerste wedstrijd, draaide de motor voor het eerst. Twee dagen later stond Jeffrey op het ere schavot. In het grote deelnemersveld werd direct een tweede plaats behaald. De concurrentie was gewaarschuwd. Op de derde en tevens laatste wedstrijd voor de 2.5 ton Euro-cup liet de tot dan toe nummer 1 een steekje vallen. In de daarop volgende zinderende finale, reed Jeffrey met de Green Spirit VII naar de overwinning en werd daarmee de eerste Euro-cup kampioen in de geschiedenis.
Als er tijd was, werd er deelgenomen in de B-divisie 2.5 ton, 3.5 ton en de A-divisie 3.5 ton. Dit was voornamelijk om te kunnen testen of om anderen de mogelijkheid te geven achter het stuur plaat te nemen.
Op het Europees kampioenschap in Herning werd een mooie derde plaat behaald in het sterke deelnemersveld.De Green Spirit VI deed weer op het hoogste niveau mee. Op de eerste wedstrijd in Weseke werd duidelijk dat de nieuwe ontstekingen hun werk goed deden. Het bulderen wat iedereen zo gewend was keerde terug. Het was wel even zoeken hoe al deze verse paardenkrachten bedwongen konden worden. Met wisselende successen werd het seizoen verreden. Zo wilde het weer niet lukken op de thuiswedstrijd in Cadzand. Desondanks werd er voor het Nederlangs kampioenschap een derde plaats behaald.
Na een sterk begin van de Euro-cup reeks, werden op de laatste wedstrijden kostbare punten verspeeld zodat een vierde plaat in de eindklassering het resultaat was.
Het Europees kampioenschap verliep niet goed doordat er in de finale schade bleek te zijn aan de aandrijflijn.
2006:
foto 2006
In de winter van 2005/2006 is de nieuwe basis gelegd voor de tractor van de komende jaren. Daarom werd het versienummer verhoogd naar VI. Met een nieuw frame en een andere opstelling van de motoren, werd de balans sterk verbeterd.
Het slappere frame en nieuwe crossbox moesten zich in Bernay voor het eerst bewijzen. Een heel spannend moment welke verrassend uitpakte in een overwinning. Een heel sterk begin van het seizoen. Al direct bleek het frame zo goed te werken, dat de motoren vermogen te kort kwamen, om de hoeveelheid grip om te kunnen zetten in snelheid. Tijdens het seizoen kon daar niet veel aan veranderd worden.In het Nederlandskampioenschap werd een 6e plaats behaald, dit mede door de afwezigheid in Stroe en Made. Deze laatste door een uitnodiging naar Italië. In het Euro-cup klassement werd geen wedstrijd gemist, hierin werd een 2e plaats veroverd. Op het Europeeskampioenschap werd, door een ongelukkige run, slechts een 4e plaats behaald.

Ideeën om extra vermogen te maken waren wel aanwezig. Voorheen was daar de Green Spirit V voor, waarop deze tests uitgevoerd konden worden. Het gemis aan deze tractor deed men er toe besluiten om wederom een testtractor te gaan bouwen tijdens de voorliggende winter.

2005:
foto 2005
Het laatste jaar van de 15 jaar oude Green Spirit IV. In deze 15 jaar is de basis altijd hetzelfde gebleven, terwijl het vermogen aanzienlijk was toegenomen door de overstap naar methanol. In 2004 werden  de motoren daarom al naar voren geplaatst om de vermogenstoename te compenseren. Maar de ontwikkelingen vroegen om een ander frame. Voordat deze beslissing werd genomen was er nog een mooi seizoen aan vooraf gegaan. Het meest opvallende was niet een goede prestatie maar wel een spectaculaire prestatie. In Ahoy liet de sleepwagen het afweten en door de beperkte ruimte eindigde deze pull in de deuropening van Ahoy. De wedstrijd werd gestaakt en die dag bleef nog lang onderwerp van gesprek.
Voor het Nederlands kampioenschap werd er wisselend gereden. Op goede banen werd vier maal een podium plaats behaald waarvan 2 eerste plaatsen. Op de natte banen was het een kwestie van geluk en dat was niet altijd aanwezig. Met een 4e plaats in de eindklassering werden de doelstelling niet helemaal gehaald.
In het Euro Cup klassement werd na vier wedstrijden een 4e plaats behaald.
Het Europeens kampioenschap werd dit jaar gehouden in Gt. Eccleston. Alleen thuisrijder Desparate Dan en Intertechno Lambada konden een paar meters verder komen en zo eindige de Green Spirit IV op een 3e plaats.De Optima Spirit kwam dit jaar terug als Green Spirit V. Optima Batteries stopte na jaren van sponsoring. De oude naam kwam terug maar een nieuwe kleur kwam. In de kleur rood verscheen de machine voor het eerst op de wedstrijd in Cadzand. Voor het Nederlands kampioenschap reed Jeffrey naar een Xxe plaats. In de laatste wedstrijd voor de Euro Cup sneuvelde de omkeerbak en beschadigde het frame aanzienlijk.

In de dooropvolgende winter werd uiteindelijk besloten om door te gaan met 1 tractor en zodoende daar alle aandacht op te vestigen. De nieuwe Green Spirit VI was in de maak.

2004:
foto 2004
Het jaar waarin de Green Spirit IV, na 13 jaar veranderde van uiterlijk. De toename van vermogen en grip hadden er toe geleid dat de machine enigszins aangepast moest worden. De motoren werden verzet en ook de spatborden moesten hierdoor vernieuwd worden. Al deze veranderingen hadden echter nog niet het gewenste resultaat. De prestaties vielen tegen door wat mechanische tegenslagen. Met 1 overwinning in het Nederlands kampioenschap was het toch wat magertjes. Echter de derde plaats op het EK in Füchtorf, maakt het tegenvallende seizoen nog redelijk goed.

De Optima Spirit was in de winter de nodige kilo’s lichter gemaakt zodat er deelgenomen kon worden in de 3.5 ton. Dat ging met wisselende resultaten. In Lochem werd toch een verdienstelijke tweede plaats behaald. De tractor bewees om in de top te kunnen rijden. Het concept is nog steeds onderhevig aan sterke ontwikkelingen die voorlopig niet stil zullen staan.
In het buitenland waren de resultaten vaak beter. Op wedstrijden in Frankrijk werden de hoogste plaatsen regelmatig behaald.

2003:
foto 2003
In de winter van 2002/2003 werd de Optima Spirit onderhanden genomen. Het afgelopen seizoen was gebleken dat de tractor met 1 motor te weinig in huis had om het geweld in de 3,5 ton A-divisie bij te kunnen houden. Er werd besloten om naast de Griffon een Rover Meteor op het frame te plaatsen.
Het seizoen begon dit jaar vroeg in Zwolle de Optima Spirit was niet aanwezig vanwege de grote verbouwing, maar de Green Spirit IV deed onveranderd mee. Het was koud en door wat kleine probleempjes was het een mager begin.
In Ahoy was het nieuwe differentieel voor de Green Spirit IV klaar en werd de proeftrek voor een 20.000 mensen verreden. In de twee pulls die gemaakt werden bleef alles heel wat vertrouwen gaf in het komende buitenseizoen.
In Bernay was de Optima Spirit eindelijk klaar. De maiden run ging perfect in balans zo naar de full pull. De concept bleek dus te werken. Echter bleek na afloop de aandrijflijn nog niet sterk genoeg te zijn. De wedstrijd in Oudenhoorn was het Nederlandse debuut van de Optima Spirit. Buiten mededinging, vanwege overgewicht, werd er meegedaan aan de 3,5 ton.
In Oudenhoorn ging het eerste differentieel van de Green Spirit IV, van dat jaar, kapot. Er zouden er nog velen volgen. In het Nederlands kampioenschap eindigde de Green Spirit IV als tweede achter de Inter Techno Lambada. In de Eurocup competitie eindigde de tractor als vierde.
Voor de Optima Spirit was het een leerseizoen. Er werd druk geëxperimenteerd met afstellingen. Toch eindigde het seizoen in een achtste plaats voor het Nederlands kampioenschap.
Als afsluiter van het jaar volgde het Europees kampioenschap in Alahärmä (FIN), ook hier brak het differentieel waardoor de achtste plaats het hoogst haalbare was.
De enigste kampioenstrofee van dat jaar werd behaalt door Lucy. Zij won de Klaas Wiedijk trofee.
2002:
foto 2002
De B-divisie werd vaarwel gezegd en beide tractoren hebben in de A-divisie gestreden. Voor de Green Spirit V werd inmiddels een sponsor gevonden in de vorm van Optima Accu’s. De machine werd dan ook omgedoopt in Optima Spirit. De machine is hetzelfde gebleven, alleen de naam is veranderd. In het grote geweld van de vrije klasse 3,5 ton in de A-divisie kon de Optima Spirit niet helemaal meekomen. Het resulteerde in een 10e plaats in het nationale eindklassement.

De Green Spirit IV kon haar succes van vorig jaar niet verbeteren. Vanaf de eerste wedstrijd in Wierden werd gereden met de nieuw aangeschafte Firestone Puller 2000 banden. De resultaten met deze banden waren wisselend. Motorisch ging het allemaal prima, alleen de achteras wilde het zo nu dan wel eens begeven onder het geweld van Puller 2000. Het teams pakte aan het eind van het seizoen een derde plaats in de nationale strijd achter Delta Lloyd Simply Irresistable en Intertechno Lambada.

In de Euro Cup klasse behaalde het team uiteindelijk een vierde plaats. De Euro Cup competitie werd in Bettborn afgesloten door Dany Dekker met een eerste plaats.

2001:
foto 2001
In de winter van 2000-2001 werden de motoren van Green Spirit IV omgebouwd zodat zij alcohol als brandstof konden verwerken. Met de Green Spirit V waren inmiddels constante resultaten behaald.

De resultaten van deze overstap waren overweldigend. Met grote overtuiging won de Green Spirit IV het nationale kampioenschap. Het weer op het Europees Kampioenschap in Hörby (Zweden) zat niet mee, maar desondanks is de wedstrijd toch verreden. Desondanks kon de competitie rijder Jaap Willemsen niet voorbij komen en werd het Green Spirit team opnieuw Europees Kampioen. Het was inmiddels al weer 10 jaar geleden dat deze titel in handen van het Biervlietse team terecht kwam.

Green Spirit V werd in de vrije klasse 2,5 ton ook kampioen en in de vrije klasse 3,5 ton 2e.

2000:
 
De 1e wedstrijd van het tractor pulling seizoen werd gemist, door een demonstratie in Zaragosa, Spanje. De strijd in het Nationale Kampioenschap was daarna zeer spannend. Tot de laatste wedstrijd in Bakel leek de Nationale titel in handen te zijn van het team uit Zeeland. Het toerental van de motoren zakten tijdens de trek in met een slechte prestatie tot gevolg. De titel in vrije klasse 4,5 ton ging alsnog naar Jan van Alphen die in punten kort op het Green Spirit team volgde.

In het Euro Cup kampioenschap kwam de Green Spirit IV tot een 5e plaats. De Green Spirit V kwam in de B-divisie tot een 2e plaats in de vrije klasse 2,5 ton en een 4e plaats in de 3,5 ton. Op het Europees Kampioenschap werd rijder Dany Dekker 4e in de 2,5 tons klasse.
Jaap Willemsen bleef in de Vrije Klasse 4,5 ton op datzelfde EK slechts 7 centimeter voor de Fox steken en werd daarmee 2e.

1999:
 
1999 werd weer een testjaar voor de Green Spirit V om de Rolls Royce Griffon V12 motor nog beter te laten lopen. De techniek en afstelling moesten bij het team uit Biervliet goed onder de knie zijn, voordat er sprake kon zijn van een Green Spirit VI. De Green Spirit V behaalde in de B-divisie een 6e plaats in de Vrije Klasse 2,5 ton en een 7e plaats in de 3,5 ton.

De start van het seizoen was voor de Green Spirit IV niet zo geweldig. Echter, na de eerste wedstrijd op Zeeuwse bodem, Kapelle, ging het veel beter. Uiteindelijk werd in het Nationaal Kampioenschap toch nog een tweede plaats behaald. De Euro Cup competitie resulteerde in een vierde plaats en tijdens het Europees Kampioenschap bleef het team van de Regt steken op een 12e plaats. Nieuwe banden zorgden voor te veel tractie waardoor de motoren het niet aankonden.

1997:
foto 1997
Na jaren van grote successen werd het weer tijd voor iets nieuws. In 1997 verscheen de Green Spirit V, onder de fans beter bekend als Little Spirit, ten tonele. Deze tractor is een testmachine. Op deze machine is het eerste prototype van het methanol injectiesysteem gebouwd.

Als Green Spirit V met één Rolls Royce Griffon vliegtuigmotor en dit injectiesysteem optimaal functioneert, is de volgende stap gezet naar Green Spirit VI met twee Rolls Royce Griffon vliegtuigmotoren.

1990:
foto 1990
In 1990 verscheen Green Spirit IV op de baan. Deze tractor, voorzien van twee vliegtuigmotoren Rolls Royce Griffon, bond de strijd aan met de bekende concurrenten zoals Popeye, toen beter bekend als het monster van Bladel, en It Kypmantsje. Green Spirit IV heeft Nationale en Internationale furore gemaakt.
1986:
foto 1986foto 1986
In 1986 werd besloten om onder invloed van de landelijke ontwikkeling een nieuwe machine te bouwen.

De firma BARENBRUG werd benaderd met de vraag of men eventueel geïnteresseerd zou zijn in de sponsoring van deze tractor. Dit resulteerde in een gele machine uitgerust met één Rolls Royce Griffon vliegtuigmotor.

Met deze tractor werden Nationaal en Internationaal vele successen behaald maar de ontwikkeling en het Green Spirit -Team stonden niet stil.

Ondertussen had Johny Von Hout het team verlaten en had Danny Dekker zich erbij gevoegd. Na 4 jaar werd besloten deze machine te verkopen en weer een nieuwe tractor te bouwen. Green Spirit III werd verkocht naar Frankrijk en rijdt daar nog steeds.

1985:
foto 1985foto 1985
In 1985 kwam Green Spirit II op de baan, voorzien van een Rolls Royce motor V12, afkomstig uit een centurion tank.

Ook deze tractor was geen lang leven beschoren bij Firma de Regt. Idem als zijn voorganger werd ook deze machine na één jaar verkocht en wel naar Oostenrijk. Daar doet hij soms nog mee aan wedstrijden.

1984:
foto 1984foto 1984
In 1984 startte het team uit Biervliet, bestaande uit Ko en Peter de Regt, Prudent Buyck en Johny Von Hout, met de bouw van Green Spirit I. Deze machine was uitgerust met een Rolls Royce motor V8.

Na één jaar werd deze machine verkocht naar Frankrijk waar hij nog enige jaren actief geweest is in de sport. De kleur van de tractor was toen groen, dit is de bedrijfskleur van Firma de Regt.